sobota, 18 kwietnia 2015

Bezglutenowy chleb z ziarnami

Kolejny chlebek bezglutenowy, równie dobry jak ten poprzedni tyle, że bez ziemniaków  i z maszyny. Polecam ze względu na mnogość zdrowych składników. 

Składniki na chleb o wadze 1kg: 

  • 250ml wody
  • 200ml mleka
  • 200g mąki owsianej bezglutenowej
  • 150g mąki orkiszowej
  • 100g mąki gryczanej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 10g suchych drożdży
  • 100g ziaren (słonecznik, pestki dyni, len)
Wszystkie mokre składniki wlewamy na dno maszyny, dodajemy sól i cukier.   Dodajemy mąki oraz drożdże. 

Przed dodaniem nasion należy lekko zmielić lub utrzeć w moździerzu nasiona lnu, ponieważ w nieuszkodzonej łupince nie oddadzą nam swoich wartości odżywczych.  Wszystkie nasiona wrzucamy do reszty składników.  

Pieczenie: na programie chleb bezglutenowy
Czas pieczenia: 56 minut 



Smacznego!

1 komentarz: