środa, 15 kwietnia 2015

Bezglutenowy chleb ziemniaczany z czarnuszką

Całkiem niezły bezglutenowy chlebek, długo zachowuje świeżość i się nie kruszy. Jest miękki i wilgotny dzięki ziemniakom. Polecam dla bezglutenowców. Jest to zmodyfikowany przepis z tej strony. Do przygotowania w piekarniku. 


Składniki:

  • 350ml wody
  • 250g gotowanych ziemniaków
  • 200g mąki gryczanej
  • 200g mąki ryżowej
  • 50g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka karobu
  • 7g suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść nasion czarnuszki
  • łyżka oleju do wysmarowania formy
  • łyżka mąki bezglutenowej do posypania formy
Ziemniaki tłuczemy na gładką masę, tak aby nie było grudek. Do miski przesiewamy wszystkie mąki, dodajemy cukier, oliwę oraz sól i wodę. Mieszamy, dodajemy ziemniaki oraz drożdże. Zagniatamy plastyczne ciasto, o konsystencji plasteliny.  

Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem i posypujemy mąką (ja użyłam naczynia żaroodpornego). Ciasto wkładamy do formy, obsypujemy czarnuszką. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C, pieczemy przez 40 minut.  Po upieczeniu formę wyciągamy z piekarnika. Po upływie pół godziny, wyciągamy chleb z formy, studzimy na kartce. Przechowujemy w płóciennej torbie. 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. a czy ten chlebus musi rosnac przed wlozeniem do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie musi ale jest to chlebek niski o wysokości ok 3cm. Można go przetrzymać z 15 minut przed pieczeniem czyli tyle co nagrzewa się piekarnik :)

      Usuń
    2. Nie nie musi ale jest to chlebek niski o wysokości ok 3cm. Można go przetrzymać z 15 minut przed pieczeniem czyli tyle co nagrzewa się piekarnik :)

      Usuń