piątek, 10 kwietnia 2015

Wegański smalec z białej fasoli

Jest to dobry przepis dla fanów tradycyjnego smalcu. Niejednego też można by oszukać. Zdrowsza alternatywa tego co smaczne i tradycyjne.



Składniki:

  • 250g białej fasoli z puszki (waga bez zalewy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • pół lub 1 mała cebula
  • pół jabłka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub majeranku 
  • 2 duże szczypty soli 
  • 2 duże szczypty pieprzu 
Cebulę i jabłko siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i jabłko do zarumienienia (kilka minut, mieszając). W trakcie dodajemy zioła. 

Fasolę blendujemy na gładko,  dodajemy wystudzoną cebulkę z jabłkiem. Całość mieszamy, przyprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem. Ponownie mieszamy, chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.  Jeśli pasta jest zbyt sucha można do niej dodać łyżkę wody lub oleju.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz