sobota, 11 kwietnia 2015

Zielony chlebek z pestkami dyni

Zakupiłam niedawno automat do pieczenia chleba, dlatego rozpocznę serię przepisów na chleb. Upieczenie chleba to wcale nie taka prosta sprawa, trzeba mieć dużo wprawy i przede wszystkim wiedzę. Tu przedstawiam pszenno-owsiany chlebek na drożdżach, z dodatkiem oleju z pestek dyni, któremu chlebek zawdzięcza zielonkawy kolor. Samo zdrowie, gorąco polecam.  

Składniki na chleb o wadze 1kg (duży):

  • 300ml mleka
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 1 łyżka cukru
  • 7-10g suchych drożdży
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 350g mąki pszennej
  • 200g mąki owsianej
  • garść pestek dyni
Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny. Ja upiekłam ten chleb na programie nr 1- czyli chleb normalny. Muszę także przyznać, że chleb z automatu lepiej wyrósł niż ten pieczony tradycyjnie w piekarniku. 

Użycie drożdży świeżych zamiast suchych:  Jeśli używasz świeżych drożdży, potrzebujesz ich zawsze 2 razy więcej niż suchych. Czyli w tym przypadku 14-20g.  Ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn i dopiero wtedy dodać go do maszyny.  

Zaczyn: mleko (cała ilość z przepisu) lekko podgrzać, rozkruszyć drożdże, dodać je do mleka, dodać cukier (całą ilość z przepisu) oraz łyżkę mąki pszennej (20g z podanego 350g w przepisie). Całość wymieszać do rozpuszczenia drożdży i odstawić na 10-15 minut. Gdy w naczyniu zacznie pojawiać się pianka lub płyn zacznie gęstnieć, można dodać zaczyn do reszty składników w maszynie do chleba.   

Wersja do pieczenia w piekarniku: 
  • Wszystkie składniki zagnieść w dużym naczyniu. Będzie to dość rzadkie i klejące się ciasto.  
  • Pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny, w ciepłym miejscu, pod ściereczką, aby  nie wysechł wierzch
  • Po wyrośnięciu, ciasto przemieszać (odgazowanie)
  • Nagrzać piekarnik do 210 st.C   (program: termoobieg)
  • Ciasto włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub naczynia żaroodpornego
  • Piec w tej temperaturze przez 20 minut
  • Zmniejszyć temperaturę do 190 st.C
  • Piec kolejne 30 minut 
  • Wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze na 10-20 minut,  w zależności od zrumienienia chleba
  • Studzić w formie przez co najmniej 1 godzinę
  • Po tym czasie wyjąć chleb z formy
  • Po ostygnięciu przechowywać pod ściereczką lub w płóciennej torbie
Uwaga: Chleb należy obserwować podczas pieczenia w ponieważ niektóre piekarniki grzeją bardziej lub mniej. Jeśli zauważymy, że chleb zaczyna zbyt szybko brązowieć, zmniejszmy temperaturę lub skróćmy czas pieczenia. 


Smacznego!


3 komentarze:

  1. pestki dyni są tak wartościowe i pyszne, że warto je uwzględnić w swojej codziennej diecie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam też olej z dyni. W Polsce się, o nim jeszcze dużo nie mówi ale to samo zdrowie. Dużo go używam do sałatek.

    OdpowiedzUsuń