sobota, 2 maja 2015

Bento 5: Sałatka brokułowo-tuńczykowa

Od lat wśród rodziny i znajomych krąży przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem i brokułami. Odrzućmy makaron, odrzućmy majonez i mamy całkiem zdrową, wysokobiałkową przekąskę na lunch.  Polecam też wersję z kurczakiem lub indykiem dla nielubiących tuńczyka. 
Składniki  na 2 porcje: 
  • 1 kwiat brokułu
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • pół puszki kukurydzy
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku 
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie przez 7 minut, przelewamy zimną wodą, studzimy. Wodę z tuńczyka i kukurydzy odsączamy. Ostudzony brokuł siekamy na mniejsze cząstki. Dodajemy kukurydzę i tuńczyka. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę i jogurt oraz 2 duże szczypty soli  i pieprzu. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny. 
Smacznego!
Przepis na sałatkę z drugiej komory: tutaj

1 komentarz: