środa, 13 maja 2015

Daktylowiec

Węglowodany zawsze są zdrowsze jeśli użyjemy tych naturalnych z owoców czy orzechów zamiast białego cukru, stąd słodkie daktyle. Skorzystałam ze świetnego przepisu na fit ciasto Kingi Paruzel. Na pewno na stałe zagości w mojej kuchni i żołądku. :D 

Składniki na małą foremkę 10 na 22cm:
  • 200g daktyli suszonych, bez pestek
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 300ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60g oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
  • 2 łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • garść kandyzowanych kostek kokosowych  (opcjonalnie)
  • garść orzechów pekan (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • duża szczypta ostrej papryki
Daktyle zalewamy wodą, dodajemy kawę. Gotujemy przez 10 minut, całość miksujemy blenderem. Tłuszcz rozpuszczamy w rondelku, studzimy, dodajemy cukier, miksujemy. Ciężko utrzeć z cukrem olej kokosowy, który w temperaturze pokojowej jest wciąż dość twardy. Dodać do daktyli. Dodać proszek, mąkę i jajka, wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać przyprawy i orzechy. 




Piekarnik rozgrzać do 180 st.C i piec około 50 minut. Foremki silikonowej nie trzeba smarować tłuszczem Jeśli używasz ceramiczną, szklaną lub metalową posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. 
Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy w nim jeszcze na 15 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz