niedziela, 17 maja 2015

Konfitura z czerwonej cebuli

Idealny przepis na konfiturę z cebuli (ang. red onion jam) znalazłam na stronie BBC good food. Gorąco polecam. U mnie była podawana z pieczoną gęsią. Połączenie idealne. 

Składniki na szklankę/średni słoik konfitury:

  • 0,5kg czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 szklanka czerwonego półwytrawnego wina
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki porto  (jeśli nie mamy, należy dodać dodatkowo 1 łyżkę cukru) 
Cebulę obieramy z łupin i siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek. Wrzucamy cebulę, cukier i ostrą paprykę. Mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez 50 minut, co jakiś czas mieszając. Najlepiej po przykryciem, ja jednak pokrywki nie miałam. 



Smacznego!
Po tym czasie, jak cebula jest już miękka i klejąca, dodajemy wino, ocet i porto. Mieszamy i dusimy przez kolejne 30 minut.  Cebula powinna być klejąca i zanurzona w gęstym syropie z pozostałych składników. Studzimy. Gotowe. 

Konfiturę można użyć do ciepłych i zimnych mięs. W lodówce może być przechowywana przez ok. 2-3 tygodnie. 

2 komentarze:

  1. Dodaję do folderu "To do". Mam wrażenie, że to mogą być moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam swoją listę to do, baardzo długą. Zachęcam.

      Usuń