sobota, 30 maja 2015

Makaron z pesto z botwiny i ricottą

Młode buraczki czyli botwina są krótko więc trzeba korzystać. Po chłodnikach i gołąbkach z liści botwiny czas na makaron z różowym pesto. 



Składniki na 4 porcje:

  • 2 paczki świeżego makaronu po 250g
  • pęczek liści botwiny
  • 100g dowolnych orzechów ( u mnie pekany)
  • 100g startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 4 łyżki sera ricotta
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek do posypania dania

Liście botwiny dokładnie płuczemy. Siekamy drobno. Mielimy w blenderze razem z czosnkiem i orzechami. Dodajemy oliwę, parmezan, sól, pieprz. Mieszamy. Dodajemy ricottę. Ponownie mieszamy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzamy. Świeży makaron gotuje się ok 3 minut. Gorący makaron mieszamy z pesto i od razu podajemy aby danie nie wystygło. Wierzch posypujemy świeżo posiekanym szczypiorem. 

1 komentarz:

  1. świetne to pesto, trzeba wypróbować nowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń