niedziela, 21 czerwca 2015

Zakwas żytni (na chleb)

Bez zakwasu ciężko upiec samemu smaczny chleb. Ja swoją historię  z pieczeniem chleba zaczęłam kilka miesięcy temu. Teraz piekę praktycznie codziennie. Przepisów na chleb jest niezliczone mnóstwo. Zacznijmy więc od tego co przysparza najwięcej trudności czyli zakwasu. Swój pierwszy zakwas przygotowałam z przepisu Ewy Wachowicz. Teraz go tylko dokarmiam i pielęgnuję. 


Składniki: 

  • 500g mąki żytniej
  • 500ml wody   
Przygotowanie zakwasu trwa około 5 dni. Dodawanie składników nazywamy dokarmianiem. Nasz zakwas traktujemy jak domowe żyjątko. Najlepiej zacząć z samego rana lub wieczorem, gdyż dokarmiać będziemy do 12 godzin.

DZIEŃ 1   

Do czystego, dużego słoika wlewamy letnią wodę (najlepiej ok 35 st.C)- 100ml  i dodajemy 100g mąki, całość mieszamy, przykrywany denkiem. Nie zakręcamy aby nie odciąć źródła tlenu. 

Po 12 godzinach (wieczorem)  

Mieszamy zawartość słoika. Przykrywamy. 

Procedurę powtarzamy przez kkolejne 4 dni, czyli:

DZIEŃ 2 

Rano:  Mieszamy zawartość słoika, dolewamy 100ml podgrzanej wody i 100g mąki znów mieszamy. Przykrywamy. 

Wieczorem: Mieszamy zawartość słoika. Przykrywamy. 

DZIEŃ 3 

Rano:  Mieszamy zawartość słoika, dolewamy 100ml podgrzanej wody i 100g mąki znów mieszamy. Przykrywamy. 

Wieczorem: Mieszamy zawartość słoika. Przykrywamy.

DZiEŃ 4

Rano:  Mieszamy zawartość słoika, dolewamy 100ml podgrzanej wody i 100g mąki znów mieszamy. Przykrywamy. 

Wieczorem: Mieszamy zawartość słoika. Przykrywamy. 

DZIEŃ 5

Rano:  Mieszamy zawartość słoika, dolewamy 100ml podgrzanej wody i 100g mąki znów mieszamy. Przykrywamy. 

Wieczorem: Mieszamy zawartość słoika, zakwas jest gotowy do użycia.   

Przepisy z użycie zakwasu już niedługo na blogu.   

Kilka prostych zasad do utrzymania zakwasu przy życiu:

1. Zakwas lubi tlen i ciepłą wodę- w tych warunkach żyje,  zbyt gorąca woda zabije zakwas, zbyt zimna spowolni proces fermentacji (zakwaszania)
2. Zakwas nie lubi słońca 
3. Jeśli będziesz używać zakwasu bardzo często,  raz dziennie dokarmiaj go tą samą ilością wody i mąki. Trzymaj w cieple
4. Od czasu do czasu, przelej swój zakwas do czystego słoika 
5. Od czasu do czasu, można do zakwasu wrzucić kawałek skórki od chleba (upieczonego na tym zakwasie) lub 1 łyżkę jogurtu naturalnego by przyspieszyć proces zakwaszania.  
6. Zakwas można przechowywać w lodówce przez 1-2 tygodnie. Jeśli wyjeżdżasz dokarm go przed wstawieniem do lodówki 
7. Po wyjęciu z lodówki, poczekaj aż zakwas uzyska temperaturę pokojową, dokarm go, wymieszaj, odczekaj kilka godzin, użyj ponownie do wypieku.  
8. Latem przykryj zakwas gazą lub ściereczką, muszki owocowe zwabione zapachem fermentacji lubią się w nim pławić. 
9. Podziel się zakwasem ze znajomymi, zachęć do wypieku własnego chleba.  
10. Przygodę z chlebem warto zacząć od chlebów drożdżowych lub mieszanych (pół na pół zakwas i drożdże) 
11. Przygotowanie chleba na samym zakwasie wymaga wprawy i praktyki. 
12. Jak sprawdzić czy zakwas żyje? Po dokarmieniu  powinien się pienić. 

Zapach zakwasu:

Piwny, kwaśny, sfermentowany- zakwas żyje 
Lekko chemiczny- zakwas domaga się dokarmienia 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz