piątek, 3 lipca 2015

Kompot truskawkowy

Już końcówka sezonu truskawkowego.  Trzeba w słoiki szybko zamknąć lato, żeby zostało go trochę na zimę. Polecam kompot truskawkowy lekką nutką wanilii i melisy. Orzeźwiający, w sam raz na upały.  
Składniki na 2 duże słoiki:

  •  200g truskawek (po 100g na słoik albo na oko kilka by zapełnić 1/3 słoika)
  • 1 laska wanilii
  • kilka gałązek świeżej melisy 
  • 3-4 łyżki cukru można też posłodzić miodem lub syropem klonowym lub z agawy
  • ok 1,5 litra wody

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, truskawki.  Laskę wanilii przecinamy w pół (wzdłuż laski), wrzucamy do garnka. Zagotowujemy, mieszamy.  Po zagotowaniu od razu ściągamy z ognia. Dodajemy  melisę, studzimy. Letni wstawiamy do lodówki i chłodzimy. 

Jeśli przygotowujemy kompot na zimę:  

1. Słoiki i wieczka przelewamy wrzącą woda w celu wyparzenia (ochrona przed bakteriami) 
2. Gorący kompot przelewamy do słoika razem z truskawkami i laską wanilii, truskawki  rozkładamy równomiernie do obu słoików 
3. Do każdego słoika wkładamy kilka gałązek melisy. Kompotu nalewamy  do 2 cm wysokości pod górną krawędź wieczka. 
4. Słoiki mocno zakręcamy
5. Do dużego garnka wlewamy letnią wodę, na dno wkładamy materiałową ściereczkę. Wkładamy słoiki. Jeśli trzeba dolewamy wody. Poziom wody w garnku musi być wyższy niż kompotu w słoiku. 
6. Garnek przykrywamy pokrywka, gotujemy (czyli pasteryzujemy) na małym ogniu przez 15-20 minut. 
7. Po tym czasie słoiki wyciągamy, ustawiamy do góry dnem na blacie i studzimy.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz