poniedziałek, 20 lipca 2015

Pierogi z mięsem

Kto nie kocha pierogów? Ciasto jest wykonane z przepisu mojej babci a farsz, mamy mojego narzeczonego, razem tworzą nieziemski duet. Jedyny minus tego wszystkiego to to, że szybko znikają 

Składniki na ciasto (50-60 sztuk): 

  • 1/2 kg mąki
  • 250ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko 
Składniki na farsz 
  • 1/2 kg schabu 
  • 4 łyżki smalcu se skwarkami 
  • 1 cebula 
  • sól i pieprz do smaku 
Okrasa
  • Łyżka roztopionego smalcu ze skwarkami na porcję
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać żółtko, wodę i olej. Wymieszać łyżką.  Surowe ciasto przenieść na stolnicę. Wyrobić ciasto dłońmi (co najmniej 15 minut ugniatania) aż będzie miękkie i elastyczne, można podsypać delikatnie mąką. Ciasto rozwałkować. Ja używam maszynki do makaronu, ponieważ tajemnica pierogów tkwi w cieniutkim cieście. Po złamaniu wałka wysługuję się maszynką. Gorąco wszystkim polecam. Ciasto należy rozwałkować na grubość 2-3 mm.  



Farsz: Farsz można przygotować wcześniej. Cały kawałek schabu gotujemy w osolonej wodzie przez 90 minut. Wyciągamy, studzimy, kroimy cienkie plastry i każdy z nich siekamy drobniutko nożem. W garnuszku rozgrzewamy smalec, siekamy cebulę, wrzucamy do garnka, dodajemy posiekane mięso. Mieszamy, dusimy na małym ogniu przez ok 10 minut. 



Z rozwałkowanego cienko ciasta, wykrawamy szklanką (lub innym naczyniem) duże koła.  Każde kółko ciasta umieszczamy w lekko złożonej dłoni. W zagłębienie nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Należy uważać aby tłustym farszem nie pobrudzić brzegów ciasta, bo się nam rozkleją. Żeby łatwiej skleić pierogi zamaczam palec w wodzie i smaruję nim pół koła placka, tylko na brzegu.  Następnie mocno sklejamy pierogi.  

Gotowanie pierogów: W garnku podgrzewamy wodę, kiedy zawrze, dodajemy sól. Wrzucamy pierogi i gotujemy tak długo aż wypłyną, można do wody dodać łyżkę oleju. aby pierogi nie przykleiły się do garnka. 
Pierogi odcedzamy z wody,  polewamy tłuszczem ze skwarkami. 

Smacznego!

1 komentarz: