poniedziałek, 13 lipca 2015

Pizza no 5: Tonno e cipolla (z tuńczykiem i cebulą)

Klasyczna włoska pizza z niewielką ilością składników, w roli głównej tuńczyk. Pyszna, smakiem przypomina mi Włochy 
Pizza no 5: Sos pomidorowy, ser mozzarella, tuńczyk z puszki, cebula, rukola, oliwa z oliwek, opcjonalnie (pieczarki)

Ciasto na pizzę: porcja na 4 osoby

Uwaga: Ciasto z poniższego przepisu można mrozić. Do zamrażania należy włożyć je do folii. Do rozmrażania wyjąć z folii, obsypać mąką. Po rozmrożeniu ugnieść i rozwałkować.

Rozczyn z drożdży: 
  • 25g świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki wody  
  • 1 łyżeczka cukru
Drożdże kruszymy w wysokiej misce, dodajemy cukier i ciepłe mleko (nie gorące). Mieszamy, dodajemy wodę. Mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu do "wystartowania" rozczynu. Drożdże zaczną pracować tworząc piankowaty twór. 
Ciasto:
  • 3-3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 0,5 szklanki wody- jeśli ciasto będzie zbyt suche
Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól. Tworzymy zagłębienie, wlewamy oliwę oraz rozczyn. Mieszamy całość drewnianą łyżką. Całość wysypujemy na blat i zaczynamy ugniatać. Jeśli ciasto się nie "zwiera" dodajmy jeszcze wodę. Wygniatamy do momentu  aż będzie miękkie, gładkie i nie klejące się bardzo do palców. Z ciasta formujemy kulę i pozostawiamy w ciepłym miejscu, pod ściereczką na 2 godziny do wyrośnięcia. Patent: jeśli komuś się bardzo spieszy- można nastawić piekarnik na 40-50 stopni i wstawić ciasto na 10- 15 minut. Ja jednak robię tradycyjnym sposobem. 

Kiedy ciasto wyrośnie wyciągamy je z miski, lekko podsypujemy mąką, spłaszczamy (ja uderzam pięścią :D) i wałkujemy na 0,5 cm grubości. Ciasto można podzielić na 2 części, gdyż wyjdą z niego 2 spore placki. Rozwałkowane ciasto jest gładkie i "lejące" jak tkanina.

Dodawanie składników:
Przed położeniem składników na pizzę polecam rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia na, na blasze.

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 5 łyżek koncentratu 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • 1 łyżeczka suszonego, granulowanego czosnku
  • 2 kulki sera mozzarella
  • kilka pieczarek
  • 1 duża cebula 
  • garść rukoli
  • 1 łyżka oliwy  z oliwek
Pieczarki i cebulę pokroić w cienkie plastry, tuńczyka, odcedzić, rozdrobnić lekko widelcem. Na pizzę wykładamy 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego, dodajemy sól, pieprz, suszony czosnek Mozzarellę rozcieramy w palcach i rozrzucamy po cieście,  dodajemy cebulę, tuńczyka, pieczarki.  

Tak przygotowaną pizzę pieczemy przez 12 minut w 220 st.C. Po pieczeniu pizzę skrapiamy dobrej jakości oliwą (opcjonalnie) oraz posypujemy świeżą rukolą.
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz