poniedziałek, 27 lipca 2015

Zupa batatowa z indykiem

Raczej na chłodniejsze dni, kremowa zupa z batatów o pięknym pomarańczowym kolorze i egzotycznym smaku. 

 Składniki na 5-6 porcji: 

  • 3 duże bataty
  • 2 duże marchewki
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 2 zwykłe ziemniaki 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego/ mięsnego/ z kostki rosołowej
  • sól, pieprz do smaku (soli co najmniej 1 łyżeczka)
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej- zimą można dodać innych przypraw takich jak imbir/cynamon/kardamon
  • 500g piersi z indyka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • pęczek szczypiorku 
  • kleks kwaśnej śmietany/jogurtu na porcję-opcjonalnie
Warzywa obieramy, tniemy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Gotujemy 45-50 minut aż wszystkie warzywa zmiękną. Odcedzamy wodę, można zostawić odrobinę na dnie garnka, dla lepszego miksowania. Całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy bulion i sok pomarańczowy. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem do smaku. 

Indyka siekamy na bardzo drobną kostkę, można też zmielić w maszynce. Na patelni rozgrzewamy olej, indyka solimy, pieprzymy (szczyptami), smażymy mięso na wysokim ogniu do złocisto-brązowego koloru (10-15 minut), mieszając. Szczypiorek siekamy drobno. 

Zupę przybieramy kleksem śmietany, dodajemy 1-2 łyżki mięsa oraz szczypiorek. Podajemy na ciepło. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz