sobota, 8 sierpnia 2015

Makaron z groszkiem i szczypiorkiem

Letni sposób na lekki makaron ze świeżym groszkiem i szczypiorkiem prosto z pola. Gorąco polecam makaronożercom. 


Składniki na 3 porcje:
  • 4-5 gniazdek makaronu (u mnie na zdjęciu włoski makaron zwykły i szpinakowy)
  • 6 plastrów szynki prosciutto crudo (lub innej np. szwarzwaldzkiej)
  • 100ml białego, wytrawnego lub pół wytrawnego wina
  • pęczek szczypiorku
  • niepełna szklanka wyłuskanego zielonego groszku
  • 100ml śmietanki 30%
  • 50ml mleka
  • 100g tartego twardego żółtego sera (u mnie parmezan)
  • do smaku sól i sporo grubo mielonego pieprzu
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można oczywiście użyć dowolnego makaronu, świeżego lub suszonego. Odcedzamy z wody. 

Szynkę kroimy w drobne plasterki lub kostkę. Rozgrzewamy suchą patelnię, kładziemy na nią szynkę. Podgrzewamy ją przez 3-4 minuty aż zrobi się jasno różowa. Wlewamy wino, podgrzewamy przez 3-4 minuty, mieszamy. Dodajemy śmietankę i mleko, mieszamy. Zmniejszamy ogień, podgrzewamy 5 minut. Siekamy szczypiorek. Do dobrze podgrzanej zawartości patelni dodajemy tarty ser oraz groszek. Gdy ser się rozpuści, należy spróbować sos i dopiero dosolić go do smaku. Twarde sery są dość słone. Na koniec dodajemy szczypiorek i całość obficie posypujemy grubo mielonym pieprzem.

Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz