poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Makaron z owocami morza i cykorią

Świeże owoce morza to rzadkość w polskich z sklepach, szczególnie w małych miasteczkach ale jak już są to korzystam. Makaron z krewetkami i małżami Venus (nazywanych także Vongolami). Małże ze słoiczka w sosie własnym, kupione we Włoszech a krewetki świeże z jednego z marketów. Można użyć także mrożonych owoców morza, makaron i tak na pewno będzie pyszny. Do przygotowania dania użyłam czarnego makaronu barwionego sepią, można oczywiście użyć zwykłego. 

Składniki na 2 osoby:

  • 250g świeżego makaronu 
  • sól do posolenia wody do makaronu
  • 6 całych krewetek (jak je przygotować znajdziecie tutaj)
  • 50g małży Venus 
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cykorie
  • pęczek natki pietruszki 
  • 2 łyżki konfitury z gorzkiej pomarańczy (można zastąpić 1 łyżką kandyzowanej skórki pomarańczy + 1 łyżeczka miodu)
  • 3/4 szklanki wytrawnego białego wina 
  • 100g pomidorów koktajlowych 
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 papryczki chili (opcjonalnie)
Krewetki siekamy na mniejsze cząstki, cykorię kroimy w paski. Pomidorki przecinamy na połówki. Drobno siekamy natkę, cebulę i czosnek oraz papryczkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy owoce morza, cebulę, czosnek, chili i pietruszkę, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Smażymy przez 5 minut na dużym ogniu. Wlewamy wino, dodajemy cykorię. Zmniejszamy ogień. Wszystko mieszamy, dodajemy pomidorki oraz konfiturę z pomarańczy, mieszamy ponownie doprawiamy solą i pieprzem.  Całość dusimy około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Odcedzamy, łączymy gorący makaron z sosem. Od razu podajemy. 

Smacznego!

Ten przepis bierze udział w akcji:
Warzywa psiankowate 2015

1 komentarz:

  1. Witam Cię po raz kolejny w akcji. Bardzo fajny makaron.

    OdpowiedzUsuń