sobota, 1 sierpnia 2015

Pszenno-żytni chleb na zakwasie tradycyjny

Pyszny chleb na zakwasie, wilgotny i długo utrzymujący świeżość oraz o chrupiącej skórce. Tu przypominam przepis na zakwas, który będzie potrzeby do wykonania tego chleba. Chleb przygotowuje się dwuetapowo. Przepis sprawdzony, krąży między perfekcyjnymi gospodyniami.


Składanki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5l wody
  • 100-150ml aktywnego zakwasu
  • ----------------------
  • 0,5kg  mąki pszennej lub żytniej
  •  1 szklanka dowolnej mąki  np. razowej pszennej, orkiszowej lub innej 
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • dowolne nasiona:   słonecznik, pestki dyni, mak, co lubicie 
Dzień 1 

mąkę pszenną, wodę oraz zakwas mieszamy w dużej misce, odstawiamy do następnego dnia, przykrywamy kuchenną ściereczką. Po kilku godzinach całość powinna zacząć lekko się burzyć i pienić. 

Dzień 2

wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy zawartość miski z poprzedniego dnia.  Ciasto będzie bardzo gęste, trudne do wymieszania ale na tyle miękkie, by przełożyć je za pomocą drewnianej łyżki do formy. 

Przygotowujemy dużą keksówkę, wykładamy papierem. Przekładamy ciasto, wygładzamy. Ja swoje posypałam nasionami słonecznika. Nasiona można też dodać do ciasta i wymieszać aby także znajdowały się w środku chleba. Odstawiamy na 2-3 godziny aby troszkę wyrosło.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st., chleb pieczemy przez 1 godzinę, aż skórka mocno zbrązowieje. Po upieczeniu chleb należy wyjąć z formy, by się nie zaparzył, studzić na kratce.   

Do krojenia należy użyć ostrego noża,  by przebić się przez dość twardą i chrupką skórkę chleba. W środku czeka na was wilgotny i puszysty miękisz. 


Smacznego!




2 komentarze:

  1. Chleb jest pyszny, można go mrozić. Pieczcie na potęgę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewna czujna czytelniczka zwróciła uwagę na proporcje, błąd został poprawiony. Pieczcie! I pamiętajcie aby wasz zakwas był aktywny, zanim go użyjecie.

    OdpowiedzUsuń