czwartek, 3 września 2015

Kuskus z papryką, cukinią i rodzynkami

Uwielbiam kuskus, można go zrobić na tyle sposobów i jest bardzo ekspresowy w przygotowaniu. Tu w wersji paprykowo-cukiniowej, trochę jak leczo i z polędwiczką wieprzową. Gorąco polecam. 



Składniki na 3-4 porcje:


  • 1 średnia polędwiczka (0,4-0,5 kg) - w wersji dla mięsożerców
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • garść świeżego tymianku i rozmarynu (można zastąpić dużą łyżką suszonych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 młode cukinie ( ok 20 cm długości, wtedy nie trzeba obierać skórki)
  • 2 czerwone papryki 
  • duża garść rodzynek 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1,5 szklanki wody do pęcznienia kaszy kuskus 
  • opcjonalnie 2 łyżki koncentratu
+ potrzebny będzie rękaw/folia do pieczenia

Marynowanie polędwiczki: Do miseczki wlewamy  2 łyżki oliwy, dodajemy listki świeżych ziół, przeciskamy czosnek przez praskę. Mieszamy. 

Polędwiczkę solimy i pieprzymy równomiernie, nacieramy przygotowaną marynatą. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, resztkę marynaty można też przelać do rękawa. Rękaw zamykamy specjalnym zaciskiem. Tak przygotowaną polędwiczkę odstawiamy na 30 minut aby mięso przeszło marynatą. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C,  wkładamy polędwiczkę w rękawie i pieczemy 45 minut. Po tym czasie worek rozcinamy bez wyjmowania mięsa z piekarnika i pieczemy jeszcze 5-10 minut.  Mięso wyjmujemy z worka, układamy na desce, dajemy mu odpocząć 5 minut. Kroimy w grube talarki. Sos z worka przelewamy do miseczki,  będzie potrzeby do zrobienia sosu. 

Szklankę kuskusu zalewamy 1,5 szklanki wrzącej wody,  dodajemy 2 szczypty soli. Mieszamy, zostawiamy pod przykryciem przez 10 minut. Instrukcje te znajdziecie także na opakowaniu kaszy kuskus.  

Paprykę i cukinię siekamy w sporą kostkę, na patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oliwy, wrzucamy warzywa oraz rodzynki. Całość smażymy 10 minut, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy sok z mięsa, który powstał podczas pieczenia w rękawie. Całość mieszamy i dusimy ok 10 minut.   
Gotową kaszę mieszamy z sosem warzywnym. Jeśli ktoś lubi bardziej pomidorowy sos, można dodać do kaszy 2 łyżki koncentratu. Jednak po wymieszaniu należy kaszę spróbować, czy nie wymaga dodatkowego doprawienia np. solą i czosnkiem.  

Na kaszy układamy pocięte w talarki mięso. 
Smacznego!   Tutaj przepis na pudding chia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz