sobota, 24 października 2015

Sałatka grecka z cukinią

Dla tych co wyciągają świeży ogórek z sałatek wersja sałatki greckiej z pieczoną w piekarniku cukinią. Polecam.


Składniki na 4 porcje:
  • 200g sera feta
  • 1 średnia cukinia
  • 3-4 pomidory
  • garść oliwek
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do skropienia (2-3 łyżki)
 
Cukinię kroimy na 2 połowy, wydrążamy pestki ze środka. Z małych cukinii nie obieramy skóry. Cukinię kroimy w plastry. Na blasze układamy papier do pieczenia, na papierze cukinię. Można lekko skropić oliwą. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.. Po pieczeniu studzimy.
 
Pomidory kroimy w księżyce lub grubą kostkę. Układamy w misce razem z cukinią, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy tylko odrobinę soli i pieprz. Na tak przygotowane warzywa nakładamy plastry sera feta oraz oliwki, całość skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem.
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz