sobota, 3 października 2015

Sakiewki warzywne do pieczenia

Wygodne paczuszki sezonowych warzyw do pieczenia na grillu pod przykryciem lub w piekarniku, do podania z grillowanym mięsem i pysznym sosem. Warzywa z tych sakiewek są chrupiące i mięciutkie, mało przy nich roboty, polecam na imprezę.

Składniki na 4 sakiewki:
  • 16 małych  ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • Szczypta soli i pieprzu do każdej sakiewki
Ziemniaki dokładnie płuczemy w wodzie, osuszamy, nie odbieramy. Kroimy na połówki, marchewki obieramy. Cukinii nie obieramy. Marchew i cukinię kroimy w małe paski lub talarki. Z folii aluminiowej wycinamy duży kwadrat. Nakładamy na środek warzywa. Dodajemy kawałek gałązki  rozmarynu, dodajemy sól i pieprz, polewamy łyżeczką oleju. Zawijamy folię tak by utworzyć sakiewki. Podobnie przygotowujemy kolejne porcje. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.  pieczemy sakiewki 60 minut. 10 minut przed końcem pieczenia można sprawdzić stan sakiewki, jeśli warzywa się zbyt mocno przypiekły można skrócić czas pieczenia. Pamiętajmy także aby wybierać małe ziemniaczki, gdyż większe mogłyby się nie kopiec. Jeśli robimy sakiewki na grillu czas pieczenia jest ten sam.



Sakiewki można zjeść same lub z grillowanym mięsem i waszym ulubionym sosem. U mnie podane z karkówką z grilla oraz sosem czosnkowym na jogurcie.
Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne te sakiewki, na pewno aromatyczne, a dzięki dodatkowi oleju rzepakowego też zdrowe

    OdpowiedzUsuń