niedziela, 8 listopada 2015

Faszerowane cukinie

Ostatni moment na cukinię w tym sezonie. W tym przepisie okrągłe cukinie faszerowane warzywami z mięsem. Zapiekane w piekarniku.



Składniki na 4 cukinie:
  • 4 okrągłe dość duże cukinie
  • 2 duże garści jarmużu
  • pół główki małej kapusty
  • 2 małe cebule
  • 3 marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 400g mięsa ( u mnie mieszane wołowina z indykiem)
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie cukinii
 
Cukinie myjemy, odkrawamy "czapkę". Narzędziem do drążenia lub łyżką wydrążamy miąższ cukinii (można go połączyć z farszem lub odłożyć i zużyć np. na placki jak ziemniaczane). Całą operację wykonujemy ostrożnie aby nie naruszyć skóry.  Narzędziem do drążenia lub nożem można nadać cukinii buźkę:)
Farsz
 
Wszystkie składniki trafią do naczynia żaroodpornego. Marchew, cebulę, ziemniaki obieramy ze skóry, jarmuż i koperek siekamy drobno, ostatecznie jarmuż także można porwać, kapustę szatkujemy, ziemniaki i marchew kroimy w dość duże plastry, cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do naczynia żaroodpornego, można też użyć rękawa do pieczenia,  dodajemy sól, pieprz, olej i dokładnie mieszamy.
 
Pieczenie: w piekarniku pod przykryciem, 180st. C przez 1 godzinę 
 
Faszerowanie i pieczenie cukinii
 
Do każdej cukinii dodajemy łyżeczkę oliwy. Nakładamy farsz, może być gorący prosto z piekarnika, przykrywamy czapeczką, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190 st. C.
 
Po upieczeniu, pozostały farsz można użyć do dekoracji, jak na zdjęciu. Konsumujemy na gorąco. Cukinia też w całości nadaje się do jedzenia, oprócz trzonka czapeczki.
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz