sobota, 28 listopada 2015

Pierniczki (dla zorganizowanych)

Pieczecie już pierniczki? Tu sprawdzony przepis na pierniczki, które łatwo wykrawać przeróżnymi foremkami. Ciasto jest bardzo plastyczne, łatwo odchodzi od ręki a powstałe pierniczki są bardzo aromatyczne i korzenne i można je bardzo długo przechowywać. Dla zorganizowanych- ponieważ po upieczeniu są dość twarde i potrzebują czasu żeby zmięknąć. Dlatego trzeba je upiec na początku grudnia. Chyba, że znacie sposób z włożeniem do pudełka cząstki jabłka, by ciasteczka zmiękły, wtedy macie jeszcze jakieś 2 tygodnie. Bazowy przepis pochodzi oczywiście z Moich Wypieków, lekko go tylko zmodyfikowałam.

 
Składniki 4 pełne blachy:
  • 550g mąki pszennej
  • 300g płynnego miodu
  • 100g cukru pudru
  • 140g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g przyprawy do piernika
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (ja dałam ekstrakt alkoholowy)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 czubata łyżka kakao
 
Masło rozpuszczamy w garnku razem z miodem, mieszamy, studzimy. Dodajemy cukier, jajko, sodę, przyprawy i ekstrakt. Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy na jednolitą i gładką masę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
 
Po tym czasie należy wyjąć ciasto, podzielić na 4 równe części, 3 można z powrotem włożyć do lodówki a jedną pozostałą rozwałkować. Blat można oprószyć mąką albo użyć maty aby ciasto się nie przyklejało.  Dla niewprawionych polecam, rozwałkowanie ciasta już na papierze do pieczenia na blasze i wykrawanie pierniczków aby nie trzeba było ich przenosić z blatu na blaszkę bo dla początkujących może być to trudne zadanie. To samo zrobić z pozostałymi częściami ciasta.
 
Pierniczki wykrawać można foremkami, nożem lub specjalnymi pieczątkami do ciastek, następnie przenosimy je na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Można w piekarniku piec naraz na 2 lub 3 blachach.  Warto sprzęt przygotować sobie wcześniej, ostatecznie, jeśli mamy tylko 1 blachę, należy ją schłodzić (ok 10 minut) przed położeniem następnej porcji surowego ciasta.
 
Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 st.C przez ok 10 minut. Po upieczeniu należy ściągać je z blaszki delikatnie, gdyż gorące ciasto jest jeszcze miękkie.
 
Pierniczki należy przechowywać w zamkniętym pudełku a jeśli pieczemy je na ostatnią chwilę do pudełka  wkładamy kawałek surowego jabłka be zmiękły. Chociaż twarde też są dobre.



Smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz