piątek, 20 listopada 2015

Pierogi leniwie

Polska tradycja i klasyka to właśnie pierogi leniwe. Dlaczego leniwe? Bo można je przygotować błyskawicznie, czyli także dla leniwych. Sprawdzony przepis. Pamiętajcie tylko, im mniej mąki tym lepiej.

Składniki na 3 duże porcje:
  • 400g półtłustego twarogu
  • 2 żółtka (niewprawionym polecam użyć 1 całe jajko)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • max. 1 szklanka mąki
  • dodatkowa mąka do podsypywania
  • 1łyżka cukru
  • szczypta soli
  • cukier i cynamon do posypania pierogów
  • 4 łyżki masła
 
Ser zemleć jeśli nie został zmielony wcześniej. Dodać cukier, sól, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Systematycznie dodawać mąkę zwykłą. Mieszamy całość, staramy się dodać jak najmniej mąki. Mąką podsypujemy blat i oprószamy ręce, formujemy wałek z ciasta. Musimy robić to delikatnie i mieć ręce oprószone. Wałek tniemy nożem na mniej więcej 2 centymetrowe prostokąty.

W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy nasze pierogi. Ja je jeszcze odmuchuję z mąki. Gotujemy tak długo aż wypłyną. Trwa to około 2 minuty. W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową. Polewamy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem.
 
Uwaga: zamiast mąki ziemniaczanej można dodać 1ugotowanego ziemniaka, zmielonego na gładko. Dzięki ziemniakom pierogi są bardziej wilgotne ale wtedy już nie takie leniwe.


Smacznego
 

1 komentarz: