czwartek, 12 listopada 2015

USA: Pulled pork burger (Burgeryz rwaną wieprzowiną)

Te hamburgery to danie dla cierpliwych. Rwana wieprzowina (ang. pulled pork) tak długo jest przygotowywana w piekarniku, że można ją potem porwać widelcem, stąd nazwa. Polecam także bułki do hamburgerów z tego przepisu, wychodzą idealnie. Przepis inspirowany tym, z lipcowego numeru BBC good food. Ten amerykański klasyk pochodzi z Karoliny Południowej.

Składniki na rwaną wieprzowinę:
  • 2kg łopatki wieprzowej bez kości w jednym kawałku
  • 2 szklanki ciemnego piwa
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 5 plasterków słoniny
Składniki na 8-10 dużych bułek do hamburgerów:
  • 250ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 450g mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 2 duże jajko
Do glazurowania bułek:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • kilka łyżek nasion sezamu
Dodatkowo do burgerów:
  • 1 łyżka prażonej cebulki na każdą bułkę
  • 2 łyżki sałatki Coleslaw (biała kapusta, koperek, majonez, sól, pieprz, cukier) lub innej surówki
Kilka łyżek mąki dodatkowo do oprószenia blatu
Przygotowanie sosu do wieprzowiny: 2 łyżki oliwy z oliwek (2 pozostałe zostawiamy) mieszamy z musztardą, sosem worcester, cebulą i przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżkami piwa (resztę odkładamy) mieszamy na gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy, smażymy łopatkę w całości z każdej strony do zarumienienia. Cały czas smażenia to ok 10 minut, chodzi o to, aby zamknąć w mięsie jego soki.
Pieczenie mięsa:  Obsmażoną łopatkę smarujemy sosem. Nakładamy na wierzch plastry słoniny. Do brytfanny z pokrywką przekładamy mięso razem z sosem który wytworzył się na patelni. Wlewamy piwo na dno brytfanny. Piekarnik nastawiamy na 150 st.C, na termoobieg. Mięso pieczemy pod przykryciem przez 5 godzin, w trakcie pieczenia straci ono swoją objętość jeśli łopatkę mamy ze zwykłego marketu. W trakcie pieczenia można mięso raz podlać wytworzonym sosem i szybko zamknąć brytfannę, piec dalej.

Upieczone mięso przełożyć do miski, rozdrobnić widelcem, polać sosem, który wytworzył się w naczyniu.


Przygotowanie bułek, należy rozpocząć 2 godzin po rozpoczęciu pieczenia mięsa aby zdążyły wyrosnąć, można je przygotować też dzień wcześniej.
W misce mieszamy wodę, drożdże, ciepłe mleko i cukier. Odstawiamy na 5 minut aż drożdże zaczną się pienić. W drugiej misce mieszamy mąkę, sól i masło, rozcieramy palcami, dodajemy jajka oraz masę drożdżową. Całość wygniatamy rękami przez około 10 minut. Mimo że ciasto się lepi nie dajemy na razie dodatkowej mąki. Podsypujemy tylko lekko blat i ręce.  Na koniec ciasto powinno zrobić się miękkie, elastyczne i łatwo odchodzić od ręki. Ciasto należy odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia, przykryć ściereczką, żeby nie obeschło. Po tym czasie ciasto powinno mocno urosnąć, ugniatamy je ponownie aby wypuścić z niego powietrze. Formujemy z niego kulki ciasta. Dzielimy na co najmniej 10. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia a na nim kulki ciasta, lekko je spłaszczamy. Przykrywamy je ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę. 


W miseczce rozmącamy żółtko z mlekiem, smarujemy wierzch bułek i posypujemy sezamem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C, pieczemy przez 20 minut, aż bułki nabiorą złocistego koloru.
Bułki lekko studzimy, przekrajamy, nakładamy kilka łyżek wieprzowiny, na to surówkę z kapusty oraz prażoną cebulę. Podajemy na ciepło.





Smacznego!

1 komentarz:

  1. This sounds lovely. Going to give this a go. thanks for sharing this recipe.


    Simon

    OdpowiedzUsuń