niedziela, 1 listopada 2015

Włochy: Pici all'aglione (makaron z sosmem pomidorowo-czosnkowym)

Kuchnia włoska jest pyszna, bo jest prosta, nie ma w niej niezliczonej ilości składników i w tym chyba tkwi jej sekret. Dziś przedstawiam wam danie rodem z Toskanii, z okolic przepięknej Sieny. Makaron o nazwie Pici z prostym sosem ze świeżych pomidorów z dużą ilością czosnku. 

Składniki na 2 osoby:

  • 100-150g makaronu pici (w  Polsce go trudno dostać, trzeba więc zastąpi innym makaronem)
  • 400g świeżych pomidorów lub z puszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki ostrej papryki lub pół świeżej papryczki chili
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek twardego tartego żółtego sera (u mnie ser Toma Piemontese prosto z Włoch)
  • gałązka bazylii do dekoracji
Pomidory kroimy na cząstki, miksujemy na gładką masę razem z ząbkami czosnku. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy sos z pomidorów. Odparowujemy wodę często mieszając, Sos gotujemy przez około 30-40 minut. W trakcie doprawiamy go solą, pieprzem i ostrą papryką. Według oryginalnego toskańskiego przepisu sos powinien być dość pikantny. Jeśli sos wydaje się lekko kwaśny można dodać łyżeczkę miodu. 


Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Pici gotuje się około 15 minut gdyż jest to dość gruby makaron. Odcedzamy. Łączymy z sosem, dekorujemy startym serem i listkiem bazylii.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz