wtorek, 29 grudnia 2015

Wątróbka drobiowa z jabłkiem + porady

Nie byłam fanką wątróbki a już na pewno nie lubiłam (i nadal nie lubię) jej przygotowywać a szczególnie rano kiedy mój żołądek jest bardzo wrażliwy na wszelkie "oślizłości". Postanowiłam odczarować wątróbkę, ponieważ jest to porządna porcja białka i minerałów przy bardzo niskiej cenie. Zdarzało mi się zjeść smaczną wątróbkę tu i tam, więc czemu sama nie mogłabym takiej przygotować? Zanim podam przepis, poniżej kilka dobrych rad, które sprawią, że wasza wątróbka będzię rozpływać się w ustach. 


Jak obejść się z wątróbka aby nie była gorzka i twarda:

1. Surową, oczyszczoną wątróbkę moczymy w mleku kilka godzin lub nawet przez noc. Niektóre źródła podają moczenie w soku pomarańczowym
2. Nie solimy wątróbki przed smażeniem, należy ją posolić pod koniec smażenia
3. Wątróbę należy smażyć krótko na dużym ogniu
4. Wątróbka dobrze komponuje się ze słodkimi produktami, klasyczny dodatek to jabłko lub brzoskwinia 
5. Obtoczenie wątróbki w mące przed smażeniem powoduje, że środek jest miękki a brzegi chrupiące

Składniki na 3porcje:

  • 500g wątróbek drobiowych
  • 1 szklanka mleka do namoczenia
  • kilka łyżek mąki do obtoczenia wątróbki
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • sól pieprz do smaku
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej 
  • 1 kieliszek koniaku lub whiskey
Wątróbkę oczyszczamy z błon i żyłek, płuczemy dokładnie w zimnej wodzie. Zalewamy mlekiem, wstawaimy do lodówki na minimum 3 godziny. 

Jabłko możemy obrać ze skóry lub nie, należy przekroić je na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Na suchej patelni rozgrzewamy cukier kiedy zacznie się topić (po ok 3 minutach) układamy na nim plastry jabłek, posypujemy gałką muszkatołową, dodajemy koniak. Zmniejszamy ognień. Lekko mieszamy, przerwacamy jabłka na drugą stronę, na kązdej powinny się smażyć około 2-3 minuty. Jabłka delikatnie ściagamy i układamy na talerzu. Słodki sos zostawiamy na patelni.  Dodajemy do niego około 4 łyżki oleju.  Cebulę siekamy w kostkę, dorzucamy na patelnię, smażymy  przez 3-4 minuty. 
Wątróbkę płuczemy z mleka wodą. Osuszamy papierowymi ręcznikami. Przekładamy do miseczki, obsypujemy mąką. Mieszamy aby mąka równomiernie poryła wątróbkę i pojedyńczo (ale szybko) wkładamy wątróbki na patelnię. Smażymy na dużym ogniu przez około 2-3 minuty, po tym czasie, całość mieszamy aby wątróbki dobrze wysmażyły się z każdej strony. Całkowity czas smażenia to około 6 minut na dość dużym ogniu.  Na koniec całość jeszcze raz mieszamy i wykładamy obok jabłek. Wątróbkę można podać z gotowanymi ziemniakami. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz