niedziela, 31 stycznia 2016

Krem ziemniaczany z cukaronem (makaronem z cukinii)

Makaron z cukinii to świetny zastępnik zwykłego pszennego makaronu, chociaż ja na zawsze bym nie zamieniła, bo uwielbiam klasyczny makaron :) Do zrobienia makaronu z cukinii można już nawet kupić specjalną maszynkę. Tu cukinia pokrojona jest w cienkie paseczki i dodana do prostej, zimowej zupy.

Składniki na 4 porcje:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 mała główka selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • 1 litr wody
  • 1 mała cukinia
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz do smaku (zupę na koniec można doprawić świeżo zmielonym pieprzem)
  • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek 
Ziemniaki i seler obieramy, kroimy na mniejsze cząstki, by były łatwe do zmiksowania, zalewamy wodą, gotujemy 35 minut.W międzyczasie dorzucamy cebulę oraz natkę pietruszki, dodajemy sól i pieprz oraz miód, w małym garnuszku podgrzewamy łyżkę oliwy lub masła, wrzucamy do niej posiekany czosnek, smażymy przez 2 minuty, dodajemy do garnka z warzywami. Po ugotowaniu warzyw, dodajemy natkę pietruszki, nie trzeba jej bardzo drobno siekać, całość blendujemy na gładki krem, dodajemy jogurt grecki, jeśli trzeba jeszcze doprawiamy.
Młodej cukinii nie obieramy ze skóry, wydrążamy jedynie środek, kroimy ją w plastry a plastry na cienkie paseczki, jak makaron. Wrzucamy do zupy, gotujemy całość na małym ogniu jeszcze przez 10 minut, tak aby cukinia była wciąż chrupiąca.  
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz