sobota, 16 stycznia 2016

Sernik śliwka w czekoladzie

Pomysł na sernik śliwka w czekoladzie został zaczerpnięty z książki Słodkie, Elizy Mórawskiej, po małych modyfikacjach wyszła pyszna, nowa odsłona klasycznego sernika. Coś specjalnego dla fanów śliwek w czekoladzie.

Składniki na tortownicę 23cm (14 dużych porcji):
  • 200g suszonych śliwek
  • kieliszek porto lub koniaku, ewentualnie whiskey ;)
  • 150g wody
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 160g ciastek czekoladowych (ja użyłam oreo bez białych środków)- zmiksowanych
  • czubata łyżka masła
  • 750g  białego sera na sernik lub min. 3 krotnie zmielonego twarogu
  • 200g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 100g gorzkiej czekolady, posiekanej na drobno
 
Śliwki kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą, dodajemy sodę. Gotujemy ok. 5 minut, śliwki razem z wodę miksujemy na gładką masę, po ostudzeniu, dodajemy alkohol, mieszamy.
 
Zmiksowane ciasteczka łączymy z masłem, tak by powstała masa o konsystencji plasteliny, którą wylepimy formę. Jeśli używacie metalowej foremki, wyłóżcie ją najpierw papierem do pieczenia, silikonowej nie trzeba. Na dnie formy tworzymy jednolitą, cienką warstwę masy ciasteczkowej.
 
Ser miksujemy z cukrem, dodając po jednym jajku, czekoladę oraz śliwki. Całość łączymy do uzyskania jednolitej masy. Całość wlewamy na spód ciasteczkowy.
 
Piekarnik nagrzewamy do 210 st. C, wstawiamy sernik i od razu zmniejszamy temperaturę do 160 st. C. Pieczemy 60 minut, sernik studzimy w otwartym piekarniku, przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz