środa, 10 lutego 2016

Domowy makaron

Domowy makaron, z rodzinnego przepisu, to praca na leniwy dzień i najlepiej dla dwojga i nie ma co ukrywać, warto mieć maszynkę do wałkowania i cięcia ciasta. Chociaż ręcznie też się udaje, potrzeba do tego dużo siły i cierpliwości. Ten makaron posłużył nam do rosołu (w cienkiej wersji) i do włoskiej pasty (w grubszej wersji, na zdjęciu poniżej).

Składniki (na 12 porcji makaronu do rosołu):
  • 3 całe jajka
  • 350g mąki pszennej
  • duża szczypta soli
Na blat wyłożyć stolnicę lub specjalną matę, aby ciasto nie przywierało. Przesiać mąkę, utworzyć krater, ostrożnie wlać całe jajka, dodać sporą szczyptę soli.  Całość wyrabiać na gładkie i elastyczne ciasto, u mnie trwało to około 10 minut. Ilość mąki zależy także od wielkości jajek, jeśli klei się do palców po kilku minutach wyrabiania, należy troszkę dosypać. Trzeba jednak uważać z ilością mąki, gdy jest jej za dużo, makaron będzie twardy. Wyrabiając ciasto należy je rozcierać ręką na blacie (jak na zdjęciu) by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
 
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, żeby nie obeschło, odkładamy na ok 30 minut. W tym czasie można przygotować maszynkę do wałkowania ciasta. Ciasto jeszcze raz, krótko wyrabiamy. Dzielimy na kilka małych części nożem.  Każdą część rozwałkowujemy w maszynce na bardzo cienki placek. Reszta czeka pod ściereczką na swoją kolej. 
 
Wałkowanie: zaczynamy na grubości ciasta 1 (u mnie 9 różnych grubości), następnie składamy ciasto na pół i wałkujemy na grubości 3.  Na trójce powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Ja następnie przechodzę od razu na 8 lub 9 i powtarzam, składanie i wałkowanie kilka razy. Placek robi się coraz cieńszy i dłuższy. Rozwałkowane placki także chowamy pod ściereczkę, gdyż  bardzo szybko wysychają.
 
Po rozwałkowaniu wszystkich kawałków, zmieniam w maszynce części na cięcie makaronu.  Grubości ustawiacie wedle uznania w zależności do czego chcecie użyć makaron.  Gotowy surowy makaron można od razu wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 minuty, odcedzić i dodać do zupy.  Płat ciasta można także pokroić nożem, lub zwinąć w rulon i dopiero pokroić krążki a potem je rozwinąć. Dla niewprawionych jednak, najlepsza będzie maszynka.
 
Suszenie: Surowy makaron można także suszyć i przechowywać przez kilka miesięcy w suchym chłodnym miejscu pod ściereczką. W tym celu na drewnianej desce, wyłożonej papierem śniadaniowym, rozkładamy długie nitki makaronu, pozostawiamy w suchym miejscu do ususzenia, około 2 godziny. Następnie przechowujemy. Wstążki makaronu można suszyć także na wieszaku na ubrania lub w gniazdach. Należy pamiętać by gniazdo było w miarę luźne, aby końcówki makaronu nie sklepiły się i dobrze wysuszyły inaczej rosół będzie mętny :)
 
 
Rozcieranie ciasta spodem dłoni






Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz