piątek, 19 lutego 2016

Hiszpania: Tortilla española

Przepis na klasyczną tortillę po hiszpańsku. Jest to omlet z ziemniakami, który podaje się jako tapas ale z sycącymi dodatkami może być samodzielnym daniem. Tu z salami i pomidorami. Dodatki i ich proporcje zależą od waszych gustów.

Składniki na 4 śniadaniowe porcje:
  • 6 jajek
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 10 plastrów salami
  • 3 łyżki starego żółtego sera
  • 1 pomidor drobno posiekany
  • Kilka listków bazylii
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka łyżek oleju do smażenia
Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Jajka wbijamy do miseczki, mieszamy by połączyć żółtka z białkami. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ziemniaki przez ok 10 minut. Zmniejszamy ogień, wlewamy jajka, doprawiamy w ilości jak na jajecznicę, dodajemy resztę składników. Smażymy aż wierzenia warstwa zacznie tężeć. Czyli kilka minut.
 
Obracanie omleta na drugą stronę: Jeśli tortilla jest duża i napakowana składnikami, trudno ją przewrócić na drugą stronę. Dlatego najłatwiej zsunąć omlet na duży talerz. Położyć na nim patelnię i obrócić wszystko razem do góry nogami. Tylko uwaga na gorącą patelnię! Tortillę na drugiej stronie smażymy przez 2-3 minuty. Zsuwamy z patelni. Jemy na ciepło.

Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz