poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Humus buraczany z pestkami dyni

Polecam gorąco różowy wariant humusu z gotowanymi lub pieczonymi burakami. Ma piękny kolor, delikatny smak buraka i dużo zdrowia. Idealny na kanapkę lub prosto z łyżki:)

Składniki (porcja do zjedzenia w kilka dni dla 2 osób):
  • pół puszki ciecierzycy
  • 2 małe buraki
  •  3 łyżki pasty sezamowej
  • 3 łyżki wody lub mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
  • duża garść pestek dyni
  • sól i pieprz do smaku
Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 40 minut. Studzimy, obieramy ze skóry, kroimy w sporą kostkę, blendujemy. Ciecierzycę, odsączamy miksujemy razem z czosnkiem na gładko, można dodać trochę wody lub mleka jeśli ciężko idzie. Łączymy zmiksowanego buraka z ciecierzycą, dodajemy olej sezamowy, pastę sezamową, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny, wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
 
Pestki dyni podprażamy na suchej i rozgrzej patelni przez ok 2-3 minuty aż zaczną "strzelać".
 
Gotowy humus polewamy olejem dyniowym i posypujemy pestkami dyni. Humus można mrozić.
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz