sobota, 14 maja 2016

Wiosenna sałatka z dressingiem na oleju rzepakowym

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto go dodawać nawet do lekkich i orzeźwiających potraw. Witaminy z owoców i warzyw dobrze rozpuszczają się w tłuszczach więc dzięki olejowi rzepakowemu nawet lekka sałatka może być pełnowartościowym posiłkiem. Zachęcam was do wypróbowania orzeźwiającego dressingu na bazie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i przygotowaniu szybkiej, odświeżającej sałatki. Wykonanie całego dania zajmuje niecałe 30 minut, w sam raz na grilla lub imprezę. 

Składniki na sałatkę dla 4 osób:

Dressing:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 6 dużych truskawek
  • duża garść świeżych liści mięty
Truskawki pokroić na połówki, zmiksować na gładki sos w blenderze razem z olejem rzepakowym i miętą. Powstały sos jest gładki i nie rozwarstwia się, nawet po przechowywaniu w lodówce przez kilka godzin. 

Sałatka:
  • 1 melon zielony
  • 500g świeżych truskawek odszypułkowanych
  • 2 duże garści rukoli
  • 2 małe kalarepy
  • 1 łyżka maku niebieskiego
  • garść listków świeżej mięty
  • duża garść płatków migdałowych (opcjonalnie: mogą być uprażone na suchej patelni)
Melona przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć pestki. Specjalną łyżką do robienia kulek z owoców, wydrążyć tyle kulek z melona ile się da (około 12). Kalarepę obrać, pokroić w słupki lub zrobić wstążki nożykiem do obierania ziemniaków. Na talerze wylać po 1 łyżce dressingu, rozetrzeć pędzelkiem. Ułożyć małą garść rukoli, dodać kilka wstążek kalarepy. Kalarepę obsypać makiem. Ułożyć 3 kulki melona, pomiędzy nie powkładać plastry truskawki i listki świeżej mięty. Obsypać płatkami migdałów. Całość polać 1 łyżką dressingu. 

Uwaga: Tę samą sałatkę można zrobić używają jednej miski, wtedy wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy dressing, mieszamy, nakładamy na talerze.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz