czwartek, 26 maja 2016

Zupa jarzynowa z młodych warzyw z klopsikami z indyka

Mamy okres nowalijkowy, czyli jak znalazł, na smaczną i zdrową zupę z młodymi ziemniakami, groszkiem, kapustą oraz małymi klopsikami z indyka i jarmużu. Polecam, prosto i zdrowo.


Składniki na 8 procji:
  • 500g fileta z piersi indyka
  • 100g jarmużu
  • 1 małe jajko lub samo białko
  • pół główki młodej kapusty
  • 3-4 młode marchewki
  • garść młodego groszku cukrowego
  • kilka małych młodych ziemniaków
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 2-3l wody
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Mięso z indyka kroimy na mniejsze kawałki, mielimy w maszynce do mięsa. Jarmuż siekamy na drobne paski. Łączymy mięso z jarmużem i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy maleńkie kotleciki (jak orzechy włoskie).

Warzywa młode (nawet ziemniaki) nie wymagają obierania, należy je jedynie dokładnie wypłukać wodą.

Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy posiekaną w paski kapustę, marchewkę w talarki, ziemniaki w połówki lub ćwiartki. Na początek dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli.  Dodajemy przekrojoną na pół cebulę i czosnek.. Całość gotujemy 45-50minut. Po 20 minutach dodajemy groszek cukrowy razem z osłonkami (także pokrojony w połówki), klopsiki oraz olej rzepakowy. Smakujemy, doprawiamy solą i pieprzem jeśli trzeba. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Na 5 minut przed ściągnięciem z ognia, siekamy drobno koperek, dodajemy do zupy. Zupa jest jeszcze lepsza na drugi dzień.  
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz