wtorek, 14 czerwca 2016

Austria: Wiener schnitzel (sznycel wiedeński)

Sznycel wiedeński to panierowany kotlet cielęcy smażony na maśle i podawany z plastrem cytryny, w Polsce, z jajkiem sadzonym. Jest to elegancka alternatywa dla schabowego, standardowo robiona na pół talerza, gorąco polecam.

Składniki:

  • 2 sznycle cielęce (500g)
  • 3 jajka 
  • bułka tarta do panierowania (u mnie mąka kukurydziana)
  • sól, pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia 
  • ziemniaki, lub inne dodatki (opcjonalnie)
Kotlety rozbijamy tłuczkiem, delikatnie gdyż cielęcina to dość miękkie mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Do miski wbijamy jajka, mącimy. 2 jajka można odłożyć i usmażyć jak sadzone a następnie ułożyć na kotlecie.  Ja usmażyłam to co zostało po panierowaniu i takie rozłożyłam na mięsie.  Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą (lub mąkę)  Zamaczamy mięso w jajku a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy na złoto po obu stronach. Cienko rozbity kotlet będzie się smażył po 2-3 minuty na każdej stronie.   Pozostałe jajko wlewamy na patelnię, smażymy 1-2 minuty. Wykładamy na kotlet.  Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub innymi dodatkami. W Austrii z jada się sznycle z sałatką ziemniaczaną.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz