niedziela, 21 sierpnia 2016

Makaron z kurkami i szpinakiem

Dla makaroniarzy i fanów wszelkich klusek, pasta kurkowo-szpinakowa okraszona serem Pecorino. 

Składniki na 2 porcje:
  • 100g kurek
  • 2 duże garści liści szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150ml słodkiej śmietanki 12%
  • 50 ml mleka
  • 100-150g sera Pecorino (lub innego twardego sera)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól, pieprz do smaku 
  • makaron spaghetti na 2 porcje (ja zawsze biorę na oko)
  •  garść pestek dyni
Pestki dyni prażyć przez 2-3 minuty na suchej patelni, na dużym ogniu, odstawić do wystygnięcia. Ser zetrzeć na tarce.

Kurki i szpinak dobrze umyć pod zimną wodą, osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurki, lekko doprawić solą i pieprzem. Dusić ok 20 minut, dodać szpinak, dusić kolejne 10 minut.  Dodać śmietankę i mleko, paprykę oraz starty ser. Zmniejszyć ogień, dusić do roztopienia sera i zagęszczenia sosu. Często mieszać. Jeśli trzeba, doprawić (uwaga: ser Pecorino jest dość słony).
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzić, połączyć z sosem, posypać pestkami dyni, ewentualnie startym serem, jeśli Wam coś zostało. :) 
Smacznego!

1 komentarz: