piątek, 26 sierpnia 2016

Placek drożdżowy ze śliwkami (babciny)

Placek drożdżowy, na którym się wychowałam czyli babciny, jedyne co zmodyfikowałam, to z łakomstwa, dodaję podwójną kruszonkę. Placek jest dość wytrawny, słodycz dają śliwki i kruszonka. Gorąco polecam. Przepis pochodzi z Wielkopolski, śliwki zawsze z ogródka babci.

Składniki na dużą blachę 24x39cm, ciasto niskie, wysokości 2-3cm:
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 50g drożdży
  • 0,5kg mąki
  • pół kilo śliwek (przekrojone na pół, bez pestek)
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Kruszonka (podwójna porcja):
  • 300g mąki
  • 200g zimnego masła
  • 100g cukru pudru
Składniki na kruszonkę posiekać razem, lekko zagnieść by potworzyły się różnej wielkości kulki


Do mleka dodać cukier i sól, lekko podgrzać. Dodać pokruszone drożdże, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić na 15 minut aż zgęstnieją i się zaczną pienić. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać jajka, olej. Dodać rozczyn drożdżowy, Wyrabiać ciasto, napowietrzając, aż będzie elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Blachę natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto rozłożyć na blasze, wyrównać zwilżoną wodą dłonią. Warstwa ciasta będzie cienka ale urośnie podczas pieczenia. Połówki śliwek układać skórką do ciasta, każdą połówkę można zanurzyć w mące, żeby śliwka nie zapadała się w ciasto. Całość posypać cukrem waniliowym, posypać kruszonką całą powierzchnię ciasta.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C, ciasto piec ok 40-45 minut (do suchego patyczka i zazłocenia kruszonki).   Można jeść na zimno i ciepło.
Smacznego!

noclegi

1 komentarz:

  1. Świetny przepis, placek drożdżowy to ciasto, które chyba każdemu kojarzy się z domową kuchnią. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń