niedziela, 9 października 2016

Rosół

Jak ugotować prawdziwy i dobry polski rosół? Na pewno potrzeba wiedzy i cierpliwości.  Tu znajdziesz porady jak krok po kroku przygotować najpopularniejszą zupę w Polsce. 


Wskazówki wstępne:

  • Rosół gotujemy zawsze na małym ogniu przez kilka godzin (około 4), dzięki temu nie będzie mętny
  • Aby nie dosypywać wzmacniaczy smaku ani kostek rosołowych potrzebujesz dużo składników. Dużo warzyw, różne rodzaje mięs, suszone grzyby, cebula. Nie bój się dodawania ich w dużych ilościach. Dzięki dużej ilości składników twoja zupa będzie aromatyczna
  • Podczas gotowania zbieraj łyżką z powierzchni tak zwane "burzyny" czyli pianę, która wytwarza się podczas gotowania mięsa
  • Nie przykrywaj rosołu pokrywką, szczególnie kiedy gotujesz rosół z kaczki czy kury
  • Gotuj raz a dobrze. W dużym garnku mieści się dużo składników. Ugotuj cały gar, jak ci się znudzi rosół, zamień go w pomidorówkę dodając przecier z pomidorów i nieco przypraw.
  • Makaron do rosołu gotuj w osobnym garnku, dzięki temu zupa będzie klarowany
  • Do rosołu używaj mięs takich jak: kura, kaczka, królik, wołowina. Pamiętaj aby mięsa te nie były suche. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dzięki niemu rosół będzie aromatyczny

Rosół na mięsie kurzym z dodatkiem wołowego

Składniki (przygotowany w garnku 6l):
  • Porcja rosołowa wołowa (ok 500g)
  • Cała kura wypatroszona (ok 1kg) + kurze łapki
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • pęczek natki pietruszki związany sznurkiem (do gotowania)
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 seler
  • 2 pory
  • 1 łyżka miodu
  • garść suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • woda (ok 3litrów)
  • opakowanie makaronu do rosołu
  • dodatkowo świeża natka pietruszki do posypania zupy
Kurę i wołowinę opłukujemy wkładamy do garnka zalewamy wodą tak aby przykryła mięso. Gotujemy przez ok 2 godziny na małym ogniu, zbierając od czasu do czasu burzyny.

Warzywa obieramy, jeśli mamy możliwość cebulę kroimy w połówki i opalamy nad ogniem, aby dodać zupie smaku.  Dodajemy warzywa, zmniejszamy ogień do minimalnego. Dodajemy suszone grzyby i przyprawy oraz miód. Soli należy dodać 1 łyżkę a następnie regulować do uzyskania odpowiedniej słoności. Jeśli w garnku jest miejsce dolewamy jeszcze wody.  Gotujemy jeszcze 2 godziny, odparowaną wodę uzupełniamy dolewając zimnej.  

Wedle uznania warzywa z rosołu można pokroić w kostkę lub pozostawić w całości,  mięso należy obrać ze skóry i kości i chrząstek i wrzucić je z powrotem do zupy.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Nałożyć do miski, dodać warzywa, zalać rosołem.


Rosół  na mięsie wołowym




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz