niedziela, 20 listopada 2016

Szwecja: Pepparkakor (pierniczki)

Cieniutkie pierniczki, na które przepis pochodzi ze Szwecji. Są cieniutkie, chrupiące i bardzo aromatyczne. Są bardzo popularne, można je zjeść np. w Ikei.  Polecam także na choinkę, pamiętajcie by wykrawać dziurkę słomką przed pieczeniem. Do jedzenia nadają się od razu, jednak najlepiej smakują po około 2-3 tygodniach ale można je przechowywać znacznie dłużej. Ta receptura jest kompilacją przepisów z Moich Wypieków oraz ze strony sweden.se.


Składniki na 50 pierniczków o różnych kształtach

  •  150 melasy z buraków (można zastąpić miodem lub syropem klonowym lub z agawy)
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru (lepiej nie używać normalnego cukru ponieważ się nie rozpuści)
  • 375g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże szczypty soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
W garnuszku rozpuścić masło z cukrem i melasą, ostudzić do temperatury pokojowej. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, mąkę, sól, dodać jajko, dodać zawartość garnuszka. Wyrobić ciasto początkowo mikserem a potem ręcznie aby stworzyła się jedna plastyczna kula. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny (ekspresowo w zamrażarce 30minut). 

Ciasteczka trzeba rozwałkować cienko, dlatego najlepiej robić to bezpośrednio na blaszce, wałek należy lekko oprószać mąką. Wykrawać pierniczki. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Piec około 8 minut. Uważać przy zdejmowaniu z blaszki ponieważ są jeszcze bardzo mięciutkie. Studzić na kratce.
Smacznego!

1 komentarz: