piątek, 6 stycznia 2017

Starbucks brownie

Każdy kocha brownie, można je upiec na tysiące sposobów. To tutaj bardzo przypomina brownie ze znanej kawiarni Sturbacks. Chrupiąca skórka, wilgotny środek i moc czekolady. Fanów Starbucks'a i nie tylko zapraszam do wypróbowania przepisu. Pochodzi on z bloga adashofsanity, zmniejszyłam jedynie ilość cukru w stosunku do oryginału.



Składniki na foremkę 21-25cm:
  • 200g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii (lub olejku waniliowego)
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 100g gorzkiej czekolady ( ja użyłam z zawartością kakao 70%) lub groszków czekoladowych do wypieków
W misce ubijamy masło z cukrem i z ekstraktem waniliowym, dodajemy jajka, jedno po drugim wciąż ubijając.

W drugiej misce mieszamy: kakao, proszek do pieczenia, sól oraz mąkę.  Suche składniki dodajemy do masy maślanej, miksujemy do połączenia składników. Mikser ustawiamy na wolne obroty, gdyż masa będzie bardzo gęsta. 

Masę przekładamy do formy, jeśli nie jest silikonowa wyłóż ją papierem do pieczenia.  Wyrównujmy. Na koniec siekamy czekoladę na drobne kawałeczki i posypujemy wierzch ciasta, wbijając lekko czekoladę w masę drewnianą łyżką.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz