sobota, 1 kwietnia 2017

Orientalne jajka faszerowane z curry i olejem rzepakowym

Jajka faszerowane z orientalną nutą, dużą ilością rzeżuchy i olejem rzepakowym.  Olej rzepakowy jest źródłem witamin, kwasów omega 3 oraz jest uniwersalny w zastosowaniu, dlatego nie może go zabraknąć w mojej wielkanocnej kuchni.

Składniki:
  • 12 jaj ugotowanych na twardo, obranych ze skorupki
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1 łyżka kurkumy w proszku
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka przyprawy curry
  •  3 łyżki oleju rzepakowego
  •  3 łyżki jogurtu naturalnego
  • garść rzeżuchy
Przygotowanie barwnika:  Wodę, połączyć z octem dodać sól (2 łyżeczki) oraz kurkumę, wymieszać.

Do żółtego roztworu (w misce lub garnku) wkładamy jajka, wkładamy do lodówki na 5 godzin, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wyciągamy je i osuszamy, kroimy na pół.  Wyciągamy żółtka. Odcinamy czubki jajek aby łatwo było ustawić je na talerzu.
Do miski rzucamy wyciągnięte żółtka, dodajemy pozostałe pół łyżeczki soli, olej rzepakowy, jogurt, curry i rzeżuchę. Miksujemy na gładką masę, którą wypełniamy jajka. 

Dekorujemy rzeżuchą.

Smacznego!


1 komentarz: