wtorek, 23 maja 2017

Sałatka tuńczyk i fasola

Ekspresowa sałatka z tuńczyka i białek fasoli z lekkim dressingiem na podstawie przepisu Nigelli Lawson z książki Nigella ekspresowo.  Moje dodatki do chili i prażone ziarna. Polecam.

Składniki (4 duże porcje):
  • 2 puszki białej fasoli
  • 500g tuńczyka w kawałkach z puszki 
  • pęczek pietruszki
  • pół papryczki chili
  • pół czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  •  4 łyżki wybranych ziaren (migdałów, pestek dyni lub orzechów)
  • 2 szczypty soli
Fasolę opłucz pod bieżącą wodą, osusz i włóż do miski, dodaj tuńczyka, nie rozdrabniając go za mocno. Cebulę, chili i natkę pietruszki posiekaj drobno, dodaj do sałatki. Lekko posól, dodaj sok z cytryny i oliwę, wymieszaj. Na suchej patelni podpraż ziarna przez 2-3 minuty, posyp sałatkę.


1 komentarz: